Logo digitaldidaktikk.no

Refleksjon

Teori Metode Verktøy

< Meny

Khan Academy

Stikkord: nettbasert omvendt undervisning

Khan Academy er et pedagogisk ressursnettsted med mer enn 100 000 oppgaveløsninger og 4000 miniforedrag i fagene matematikk, historie, helse/omsorg, medisin, finans, fysikk, generell kjemi, biologi, astronomi, økonomi, kosmologi, organisk kjemi, amerikansk historie, kunsthistorie, makro-/mikroøkonomi og informatikk.

Hovedideen til grunnleggeren, Salman Khan, er å skape verdens største og beste virtuelle klasserom der hvem som helst kan lære hva som helst.

Bakgrunnen for nettstedet var Khans ønske om å hjelpe en kusine med matematikk, som hun slet med. Etterhvert begynte han å produsere små filmer som han publiserte på YouTube, slik at flere familiemedlemmer som trengte hjelp, kunne få det. Filmene er laget som om han sitter ved siden av en elev og forklarer et regnestykke på et papirark i et forsøk på å unngå en ”lærer på tavle”-visning.

Alle læringsressursene finnes på Khan Academy sin egen hjemmeside, www.khanacademy.org. På norsk: www.no.khanacademy.org.

Her finnes også mange andre funksjoner, som mulighet for å spore fremgang, praktiske oppgaveløsninger og et utall ressurser for lærere. Man kan logge inn via Google eller Facebook, eller man kan opprette en egen konto. All bruk er gratis.

I filmen under kan du høre Salman Khan selv fortelle om Khan Academy:


Hvordan bruke ressurser fra Khan Academy i din undervisning?

Hvis du logger deg inn som lærer, vil du kunne søke opp et hvilket som helst emne og få tilgang til opplæringsfilmene. Disse kan du så dele med elevene dine. Hvis du bruker en læringsplattform, kan du embedde filmen (e) inn til elevenes egen læringsflate. Måten det gjøres på varierer fra læringsplattform til læringsplattform, og hvis du er usikker på hvordan det gjøres i plattformen du bruker, kan du mest sannsynlig finne svaret i Hjelpefunksjonen.

Slik embedder du:

  • Klikk på Share/Del. Du får da opp HTML-koden til filmen
  • Merk koden og kopièr den
  • Lim den inn der du måtte ønske

Til refleksjon

  • Kan jeg bruke video i noen av mine fag for å bistå elevenes læringsarbeid?
  • Spiller det noen rolle om jeg har laget filmene selv, eller om jeg finner gode filmer på for eksempel YouTube?
  • Kan jeg, ved å lage videoer til elevene mine, få bedre tid til å hjelpe elevene i klasserommet?

Relaterte ressurser

Relaterte historier