< Meny
Digitale bøker
Tilgangen til og salget av digitale bøker, eller e-bøker, har de siste årene eksplodert. Både fag- og skjønnlitteratur finnes som e-bøker, og de har nå begynt å gjøre seg gjeldende i skolen.
Det er utviklet egne lesebrett kun for å lese e-bøker, men også på nettbrett og PC kan man lese e-bøker. Enkelte e-bøker krever et eget leseprogram, slik som Kindle og iBooks, mens andre e-bøker kort og godt er enkle .pdf-dokumenter.
En klar fordel med større grad av e-bøker og mindre grad av tradisjonelle papirbøker er at det er mindre å frakte med seg rent fysisk. Andre fordeler er muligheten for å understreke (annotere), sette inn egne merknader, samt at boka «husker» hvor man sluttet å lese og åpnes igjen på samme sted når man finner den fram igjen senere.
I løpet av de siste par årene har flere norske forlag utgitt sine eksisterende læreverk som e-bøker. I tillegg til tekst og bilder inneholder bøkene enkelte filmsnutter, og det finnes opplesingsfunksjon og mulighet for understreking og «klistrelapper»/notater. Disse tilleggsfunksjonene er svært nyttige, men man må selvsagt vurdere om de er verdt kostnaden – lærebøkene har et begrenset utvalg av fagstoff som kanskje ikke er optimalt for alle elever og lærere, og elevene har kun tilgang på e-bøkene mens de er elever ved skolen.
Det har blitt svært lett å lage sine egne e-bøker, eksempelvis med «GrabMyPage»-utvidelsen til Firefox eller med iBooks Author. Dette åpner for nye arbeidsformer og læringsmuligheter i skolen. I arbeid med ulike emner vil man bruke ulike kilder, sannsynligvis stadig flere nettbaserte kilder. Det vesentligste fagstoffet man finner, kan samles i en egen e-bok. Denne boka kan deles, og man kan beholde den så lenge man ønsker. Ved å selv velge ut fagstoffet, får elever og lærer fagstoff som passer akkurat dem i deres situasjon. Eierforholdet til innholdet vil også bli langt sterkere, noe som øker sannsynligheten for god læring. Om man arbeider på denne måten, er det selvsagt viktig med kildekritikk og at man forholder seg til opphavsretten.
Gode eksempler på hvordan lage e-bok på iPad alene eller i klasseromssamarbeid finner du her: http://www.educatorstechnology.com/2013/03/great-tutorial-on-how-to-create-your.html
Til refleksjon
- Hvilke fordeler og ulemper ser du ved bruk av digitale lærebøker?
- I hvilke fag eller emner ser du for deg at det å lage en egen lærebok kan være aktuell arbeids- og læringsform?